Aplis mitoloģijā

Aplis mitoloģijā ir simbols ar daudzām nozīmēm

Dažādu kultūru mitoloģijās tiek pārstāvēta dažādu kultūru vēsture, izcelšanās un tradīcijas, kas iekļauj arī katras kultūras simbolus. Protams, simboli netiek pielietoti tikai mitoloģiskos un senos kontekstos, piemēram, arī daudzi mūsdienu mākslinieki savos darbos iekļauj mitoloģiskos simbolus, taču tāpat daudziem cilvēkiem teju vispār nav zināšanu par dažādu simbolu mitoloģisko nozīmi.

Viens no šādiem simboliem, piemēram, ir aplis, ko var uzlūkot ne tikai kā ģeometriski perfektu figūru, bet uz ko var palūkoties arī no filozofiskās un mitoloģiskās perspektīvas. Aplis mitoloģijā bieži vien tiek pieminēts, kā aizsardzības simbols, kas apļa vidū esošo objektu spēj pasargāt no dažādu pārdabisku spēku ietekmes. Apļa spēku apliecina tā noslēgtums un bezgalīgums.

Daudzās citās mitoloģijās, tostarp arī senlatviešu, aplis tiek asociēts arī ar sauli un arī zeltu. Interesanti, ka no pagāniem šo simbolu aizguva arī kristieši, tā piemēram, ķeltu kristiešu krusts atrodas pa vidu apļa simbolam. Dažos retos gadījumos ir atklāts arī, ka aplis mitoloģijā var nozīmēt dažādus spirituālos elementus, tātad spēkus, kas ir vai nu vienlīdz spēcīgi vai spēcīgāki par vēju, ūdeni un zemi.

Leave a comment